Първоначално ще бъдат доставени 1 млн. бланки за паспорти и 2,8 млн. за лични карти

Лични карти от ново поколение. До края на тази година от МВР ще започнат да издават нов модел документи. Те ще бъдат с различен дизайн и ще улесняват преминаването на българските граждани през граница.

Заявката на Вътрешното министерство е до края на 2023 година българските граждани да могат да си издават нови документи, които да отговарят на всички стандарти на ЕС. Засега новостите ще се прилагат само за лични карти, разрешение за пребиване и карта за пребиваване.

МС реши: Слагат чипове в личните карти

Новата лична карта ще има променен дизайн, в нея ще има вграден чип. Новото поколение документи за самоличност ще има и допълнителни защити, като например, снимка на лицето на гърба на документа. От МВР уверяват, че няма да се налага масова смяна на личните документи, а това ще се случва поетапно. До 2031 година обаче всички български граждани трябва да се сдобият с новите лични карти.

МВР запретва ръкави и започва реализацията на проекта за документи от ново поколение. Изпълнителят е германски консорциум, а очакванията са до няколко месеца три вида документи да имат нова визия.

„Личната карта, разрешението за пребиване и карта за пребиваване. Какво е новото - именно този чип, или т.нар. електронен носител за информация, в който има биометрични данни, и електронната идентификация, която ще бъде качена и на мобилно приложение”, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Моника Бичър.


Предимствата - в чиповете ще се съхранява електронната идентичност. „Българските граждани трябва да са много спокойни от гледна точка на защита на чипа. Ние имаме система за защита на чипа на 4 нива, която чрез отделните ключове се заключва, така че да не могат да бъдат отключвани”, каза директорът на Дирекция „Български документи за самоличност” Светлана Ценева.

Всеки ще има право да избира дали в личния му документ да има електронна идентификация. „До 2031 година всички български граждани спокойно могат да си преминават и да пътуват в рамките на ЕС с лична карта”, уточни Ценева.

„В момента, в който ти изтече личната карта като срок, я подменяш с новата. Ако преди да са готови ви се даде стара, то няма да сте задължен веднага да си вземете новата”, каза Бичър.

Проектът за документи от ново поколение ще струва на държавната хазна около 240 милиона лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook